dinsdag 8 mei 2012

Kampioenschappen spuit elf

Ik vind het toch altijd weer een beetje apart; waarom komt de kritiek op evenementen als het EK voetbal pas tegen de tijd dat dergelijke evenementen al bijna beginnen? (In ieder geval wordt er vooral dan in de media aandacht aan besteed.)

Het EK werd al in 2007 toegewezen aan Polen en de Oekraïne. Vijf jaar geleden dus.
Waarom toen niet protesteren, maar nu wel? Beetje geval van spuit elf? Was de mensenrechtensituatie in de Oekraïne  vijf jaar geleden dan beter? Hetzelfde geldt voor de OS in China in 2008.

Overigens. Ik dacht laatst zo. Er is dan wel kritiek dat een gastland de mensenrechten niet respecteert. Maar volgens die logica zou in geen enkel land een dergelijk evenement kunnen worden gehouden. Eigenlijk. Natuurlijk is het hier in Nederland of het Verenigd Koninkrijk of elk ander westers land bij lange na niet zo slecht gesteld als bijvoorbeeld China, Oekraïne of Rusland. Maar ook voor westerse landen geldt dat mensenrechten pas belangrijk zijn, zodra deze niet in de weg staan aan economische en/of diplomatieke belangen. Dit klinkt wellicht allemaal een beetje flauw, maar I couldn’t help thinking.

Enfin, de evenementen geven natuurlijk wel weer mogelijkheden om aandacht te vestigen op de schendingen. En beter laat dan nooit zullen we maar zeggen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten