woensdag 19 september 2012

De eliminatie van mensen met Down



We leven in een samenleving dat mensen met afwijkingen elimineert. Als ik het goed begrijp van een aantal artikelen die ik de laatste tijd ben tegen gekomen.

Zoals mensen met het Down Syndroom.

Het was natuurlijk al algemeen bekend dat kindjes met dit syndroom geaborteerd worden[1]. Tevens is er binnenkort de mogelijkheid om via een bloedtest te kijken of je kindje down Syndroom heeft.[2] Zal het aantal abortussen dan toenemen?

Verder loopt er nu een belangrijke zaak[3] bij het Hof van de Rechten van de Mens. Een Letse moeder van twee kinderen is naar de rechter gestapt, omdat ze zegt geen verwijzing van haar arts te hebben gehad voor een test die het risico had kunnen aantonen dat haar dochtertje een afwijking had. Ze heeft de test dus niet laten doen. Door deze nalatigheid van haar arts heeft zij nu een kindje met Down, zo stelt ze. Had ze namelijk wel het onderzoek gedaan en dus geweten dat haar dochter mogelijk Down had, dat had ze haar geaborteerd. Nu beroept de moeder op het Recht op eerbiediging van privé-, familie- en gezinsleven (artikel 8 Europese Verklaring van de Rechten van de Mens (EVRM)). Ze vindt dat dit recht geschonden is. Dit betekent dus dat als het Hof mevrouw Krūzmane gelijk geeft, het dus een mensenrecht(!) wordt om je (mogelijk) gehandicapte kindje te aborteren. Een mensenrecht!

En dan hebben we Denemarken. Ik kwam er laatst pas achter, maar blijkbaar is het al oud nieuws.  Al sinds een paar jaar is het de doelstelling van dit land om de bevolking te zuiveren van mensen met Downsyndroom[4]. Het is hun doel dat per 2030 er geen mensen met Down in Denemarken worden geboren.  Overigens schijnt dit ook nog op financiële gronden te zijn.[5]  

Oftewel, in onze westerse samenleving worden mensen steeds meer op hun economische waarde beoordeeld[6] en tegelijkertijd komt er een soort afkeer van gehandicapten. Blijkbaar. Want waarom moet een land vrij zijn van mensen met Down? Wat beweegt ouders hun kindje te doden?

Enfin, het is een schande dat een overheid, dus ook de onze, het überhaupt toelaat dat mensen om een beperking gedood kunnen worden. Het is niet het kind met Down, maar het zijn deze praktijken waar een einde aan gemaakt moet worden.



[2] Nog niet in Nederland verkrijgbaar, wel in andere landen, waaronder  Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland http://www.rtl.nl/components/actueel/rtlnieuws/2012/08_augustus/20/gezondheid/bloedtest-down-laat-nog-op-zich-wachten.xml
[3] Anita Krūzmane against Latvia, no. 33011/08  
[6] Denk bijvoorbeeld aan het advies van het CVZ om de vergoeding van bepaalde dure medicijnen af te schaffen http://nos.nl/artikel/400207-advies-stop-met-dure-medicijnen.html

Geen opmerkingen:

Een reactie posten