dinsdag 28 augustus 2012

Gaat er wat mis bij Amnesty?

Doet Amnesty International goed werk? Zeker. Ze komen op voor de zwakkeren, rechtelozen en de stemlozen. Is Amnesty consequent daarin? Euhm, daar lijkt het dan weer niet echt op. Want het riekt er naar dat de organisatie bepaalde rechten boven andere stelt. En dat voor een mensenrechtenorganisatie.

Door het zoeken naar informatie van mijn eerdere log en het bericht over een voornemen van de Amerikaanse tak van Amnesty International, kwam ik er achter dat deze organisatie bepaalde rechten boven het recht op geweten en godsdienst lijkt te stellen.

Ten eerste ontbreekt de nuance in hun berichtgeving over Pussy Riot. Volgens Amnesty International Nederland hebben de bandleden “geen misdaad begaan” met hun protestnummer en protesteerden ze “op legale wijze” tegen de regering. Ze deden niets anders” dan gebruikmaken van hun recht op vrije meningsuiting. Volgens de Amerikaanse Amnesty International was het een “peacefulperformance” en op de internationale website wordt gesproken van een “a legitimate – if potentiallyoffensive – protest action.

Nu ken ik niet alle wetten van Rusland, maar ik denk niet dat heilige plekken verstoren daar is toegestaan. Zoals in de meeste landen op de wereld. Dus het is niet legaal. Ze deden dus wel iets meer dan het uiten van hun mening. Iets wat strafbaar is. En anders op zijn minste rechten van gelovigen schendt. Een iets genuanceerdere reactie was dus wel op zijn plaats geweest.

En op zich is dit dan één ding, maar je kunt je zorgen maken als je leest: “Amnesty eistopheffing gewetensbezwaren”. Zoals te lezen valt in de het rapport Deadly Delivery is de organisatie inderdaad kritisch naar ziekenhuizen met een religieuze inslag en het lijkt erop dat ze dat liever afgeschaft zien worden.

Dan vraag ik me af hoe ze dat combineren met het recht op vrijheid van geweten en godsdienst. Deze rechten staan beschreven in artikel 18 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en wordt door henzelf onderschreven!

Zou AI deze clash van rechten doorhebben? Of gaat het zo in hun strijd op voor bepaalde rechten dat het andere rechten uit het oog verliest? Het komt al voor dat mensen geen beroep kunnen doen op hun recht op vrijheid van godsdienst[1]. Laten we niet hopen dat uitgerekend een mensenrechtenorganisatie deze ontwikkeling overneemt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten